ALMAVERA. Oficjalny Dystrybutor w Polsce

 

Algi Chlorella

Chlorella to mikroskopijna zielona alga, niewiele większa od czerwonych krwinek.
Chlorella - mikroskopijna alga

Chlorella - mikroskopijna alga

Chlorella to mikroskopijna zielona alga, niewiele większa od czerwonych krwinek. Nazwa tej jednokomórkowej rośliny wodnej pochodzi od greckiego chloros = zielony lub żółto-zielony i -ella = mały. Mikroalgi mają sferyczny kształt i pojawiają się na całym świecie. Chlorella jest jedną z najlepiej przebadanych roślin. Ten sukces wynika przede wszystkim z jej właściwości odżywczych. Tylko w samym PubMed – jednym z największych internetowych archiwów publikacji naukowych – znajduje się obecnie 6182 wpisów dla wyszukiwanego hasła „chlorella” (stan na 4 lutego 2019 r.). W produkcji na świecie stosuje się różne metody uprawy: otwarte stawy z folii betonowej lub plastikowej, fermentory lub tak zwane „fotobioreaktory”.

Oświadczenia zdrowotne są trudne lub prawie niemożliwe do wydania ze względu na ramy prawne (np. Rozporządzenie w sprawie oświadczeń zdrowotnych EFSA, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności). Z tego powodu na tej stronie nie znajdziesz żadnych takich oświadczeń.

Jeśli jesteś zainteresowany tym tematem, zapoznaj się z literaturą, skonsultuj się z lekarzem, alternatywnym lekarzem lub farmaceutą. Więcej na temat stosowania chlorelli możesz dowiedzieć się na specjalistycznych wykładach. 


 

 

Nazwa

chlorella vulgaris

Powstanie

co najmniej 2,5 miliarda lat temu

Występowanie

świeża woda

Kolor

zielony, ze względu na wysoką zawartość chlorofilu

Odkrycie

XIX wiek

Odkrywca

M.W. Beijerinck, holenderski biolog

Informacje o wartości odżywczej

 wyjątkowe bogactwo składników odżywczych

Stosowanie

 tradycyjnie w Azji jako suplementy diety ze względu na ich właściwości odżywcze

Uprawa

 w środku Europy: Roquette Klötze (Niemcy)

 

Chlorella vulgaris & chlorella pyrenoidosa

Wspomniane wyżej „gatunki” to obecnie najczęściej spotykane w sklepach rodzaje chlorelli. Jednakże od 1992 r. (E. Kessler i V.A.R. Huss) wiadomo, że nie ma osobnego gatunku chlorella pyrenoidosa. Zostało to potwierdzone w różnych kolejnych badaniach. W rzeczywistości, jest to bardziej przekonujące niż przestarzała koncepcja „gatunku”, która była używana dla różnych gatunków i szczepów alg.

 

Rozerwane ściany komórkowe/mikronizacja

Często pojawia się pytanie, czy ściany komórkowe chlorelli muszą zostać rozerwane w jakiś sposób (np. w młynie kulowym, za pomocą ultradźwięków itd.) w celu poprawienia ich strawności lub innych właściwości.

Ściany komórkowe Chlorelli Algomed nie są rozbite i w rzeczywistości nie muszą być. Różne badania wykazały, że strawność chlorelli nie jest znacząco zwiększona przez rozbicie jej ścian komórkowych. Większy wpływ mają czynniki, takie jak proces suszenia lub użyty gatunek (szczep) chlorelli. Podsumowano to w publikacji T. Kanno (2005), stwierdzając, że „pierwotne właściwości i fizjologiczne efekty chlorelli nie zmieniają się poprzez rozbicie ściany komórkowej” oraz „należy obawiać się, że proces rozbicia ściany komórkowej może degradować białka, niszczyć witaminy i kwasy tłuszczowe, powodując w ten sposób efekt utleniania”.

 

Chlorella i witamina B12

Temat biodostępności witaminy B12 z alg jest kontrowersyjny. Rzeczywiście, istnieją znaczne różnice między glonami pod względem obecności różnych kobalamin i ich biodostępności. Zastosowanie metody LC-MS / MS pozwala nam wykrywać tylko biodostępne formy w naszym produkcie. Chlorella Algomed zawiera 100 μg całkowitej witaminy B12 na 100 g produktu. Zalecana dzienna dawka 3 g Chlorelli Algomed stanowi 120% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę B12.

 

Chlorella i jod

Ilość jodu ma znaczenie tylko w algach morskich. Ten pierwiastek można znajdować się tylko w śladowych ilościach w algach słodkowodnych, takich jak chlorella.

 

Chlorella vulgaris– proszek (uśredniona zawartość)

Dzięki naszej unikalnej metodzie uprawy oraz ciągłym kontrolom możemy zapewnić wyjątkowo wysoki poziom jakości Chlorelli Algomed. Mimo to regularnie testujemy nasze produkty pod kątem substancji szkodliwych, które potencjalnie mogą być obecne, takich jak pozostałości pestycydów, aflatoksyny, mikrocystyny, metale ciężkie i inne.

Podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych zasadniczo nie można wykluczyć alergii, nadwrażliwości i nietolerancji dla mikroalg.